måndag 16 september 2013

Lergrytebröd

Igår passade jag på att baka lite till. Det är sällan jag bakar brödrecept flera gånger, men jag har en favorit och det är min mammas gamla recept på lergrytekubb. Det är väldigt lättbakat och sköter sig i stort sett själv. Bara att blanda alla ingredienser, knåda lite och sen lägga degen i lergrytan där den ska jäsa en stund. Sedan in i ugnen i ett par timmar. Klart!


Lergrytebröd

Det här behövs för en stor lergryta:
50 g jäst
5 dl vatten (37° c)
3/4 dl mörk sirap
1 1/2 msk kinesisk soja
2 tsk stött fänkål
9 dl rågsikt
ca 7 dl vetemjöl

Ugn: 150° c. Obs! Lergrytan ska sättas in i kall ugn, så vänta med att sätta på ugnen.

1. Lägg grytan i blöt minst 20 minuter.
2. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt det fingervarma vattnet och sirap. Rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt soja, stött fänkål och rågmjöl. Arbeta degen blank och smidig.
4. Tillsätt vetemjöl i omgångar och arbeta åter degen.
5. Ta upp degen på bakbordet och forma den till en jämn limpa. Smörj gryta och lock rikligt med olja och lägg limpan i grytan. Låt brödet jäsa i grytan med locket på ca 40 min.
6. Sätt in grytan i kall ugn och vrid termostatvredet till 150° c. Grädda brödet ca två timmar, räknat ifrån att grytan sattes in i ugnen.
7. Låt brödet vila en stund i grytan. Linda sedan in det i duk och låt det svalna. Brödet behöver mogna minst ett dygn. Brödet är mycket hållbart och kan också frysas.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Lämna gärna en kommentar, då blir jag glad!

Kanske gillar du:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...